Οι πολιτικοί δεν κλέβουν

Πρώτα απ’όλα επιτρέψτε μου να πω ότι θεωρώ την πολιτική μία δύσκολη υπόθεση και τους πολιτικούς που τα καταφέρνουν εξαιρετικά ικανούς ανθρώπους. Απαιτείται διπλωματική ικανότητα, επικοινωνιακό χάρισμα, και υψηλή ευφυΐα, γενικώς, και, ειδικώς, συναισθηματική ευφυΐα. Άνθρωποι με τις ικανότητες των πολιτικών, αν ο στόχος ήταν να βγάλουν χρήματα, θα τα είχαν καταφέρει ανετότερα σε άλλους τομείς. Μπήκαν στην πολιτική όχι για τα λεφτά αλλά γιατί τους άρεσε. Γιατί είχαν το «ψώνιο», που λένε, της ενασχόλησης με τα κοινά και αν θέλετε της προσφοράς στην κοινωνία. Στα δικά μου μάτια, τουλάχιστον, είναι βέβαιο ότι αυτό είναι το κύριο κίνητρό τους.

Τώρα στην ουσία: δεν πιστεύω πως οι πολιτικοί κλέβουν. Αλλά και αν κλέβουν το κάνουν σε μικρό βαθμό. Αφήστε με να εξηγηθώ: αν κάποιος πολιτικός κλέψει θα πάρει το πολύ τα πέντε από τα 100 ας πούμε ευρώ που θα χαθούν στα γρανάζια του συστήματος. Τα υπόλοιπα μοιράζονται σε «γραμματείς και φαρισαίους», συνεργαζόμενες εταιρείες, μεσάζοντες που πουλάνε και αγοράζουν αέρα, κ.λ.π. Και θα σας πω και κάτι ακόμα: επειδή το σύστημα λειτουργεί με αυτό τον τρόπο είναι πολύ δύσκολο για έναν πολιτικό να μη δεχθεί ένα «δώρο». Αν έχετε δει αμερικανικές ταινίες είναι τόσο δύσκολο όσο για έναν αστυνομικό να προσπαθεί να μείνει καθαρός όταν οι άλλοι τριγύρω λαδώνονται.

Οι πολιτικοί, λοιπόν, παίρνουν ένα φιλοδώρημα για να βάλουν την υπογραφή τους. Δεν έχουν εξουσία αλλά εξουσιάζονται από το σύστημα. Μένουν εκεί που είναι πρωτίστως γιατί είναι εθισμένοι στην πολιτική, στην προσφορά στα κοινά, στην ψευδαίσθηση της εξουσίας. Το πάθος για τα κοινά τους κρατάει εκεί να μιλάνε, να χαιρετάνε, να συναντιούνται και να δεξιώνονται διαφόρους για ώρες ατελείωτες. Όχι το πάθος για το χρήμα.

Και τέλος πριν βρίσετε, θυμώσετε ή στην καλύτερη των περιπτώσεων γελάσετε θέλω να σκεφτείτε και κάτι άλλο: πόσο εύκολο θα ήταν για εσάς να περάσουν από μπροστά σας 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με τη δική σας υπογραφή μοιράζονται και εσείς να μην πάρετε το ένα; Αλήθεια δε θα το κάνετε; Δηλαδή, αν βρείτε 100 ευρώ στο δρόμο τα δίνετε στην αστυνομία; Είστε υδραυλικός και δε χρεώνετε παραπάνω; Γιατρός και δεν παίρνετε φακελάκι; Δημόσιος υπάλληλος και δε λούφαρετε; Εντάξει, να δεχτώ πως εσείς προσωπικά δεν κλέβετε με κάποιον από τους τρόπους που μόλις περιέγραψα. Οι 9 στους 10 από τους συναδέλφους σας ξέρετε πολύ καλά τι κάνουν.

Οι 9 στους 10, λοιπόν, αν εξαρτώνταν από την υπογραφή μας 100 εκατομμύρια ευρώ, θα παίρναμε το ένα από αυτά. Χωρίς καμία τύψη. Γιατί περιμένετε από τους πολιτικούς να μην το κάνουν; Δεν τους διάλεξε ο Θεός αλλά εμείς ως σαρξ εκ της σαρκός μας. Και κάτι τελευταίο: μήπως τους επικρίνουμε επειδή ζηλεύουμε; Αλλά ας επανέλθω στον τίτλο: οι πολιτικοί δεν κλέβουν. Οι 9 στους δέκα που θα έκλεβαν δεν επιλέγουν την πολιτική καριέρα. Και οι λίγοι πολιτικοί που κλέβουν παίρνουν τα λιγότερα. Ο περίγυρος τα περισσότερα. Ο Γκρούεζας, ας πούμε, όχι ο Μαυρογιαλούρος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s