(Ά) Θεός;

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους που πιστεύουν στο Θεό, στον οποιοδήποτε Θεό, και σε εκείνους που είναι άθεοι. Πρόκειται καθαρά για θέμα στρατηγικής. Διαφορετικά πορεύεται όποιος πιστεύει πως υπάρχει κάτι μετά, το οποίο μάλιστα εξαρτάται από το ποιόν του σε αυτή τη ζωή, και αλλιώς όποιος είναι βέβαιος ότι όλα τελειώνουν εδώ. Η πίστη στο Θεό ή η απουσία της επηρεάζει καθοριστικά όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε με μια ασυνείδητη κυρίως διαδικασία.

Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί ποια επιλογή είναι ευνοϊκότερη για τον άνθρωπο ή την κοινωνία. Άσε που και ο προσδιορισμός του «ευνοϊκού» εξαρτάται από την ύπαρξη ή ανυπαρξία θρησκευτικής πίστης. Επιπλέον, φαίνεται πως μάλλον η απάντηση δεν είναι μοναδική και αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις και το χαρακτήρα του καθενός.

Αναμφισβήτητα, όποιος πιστεύει «υποχρεώνεται» είτε συνειδητά είτε από «φόβο» Θεού να ακολουθήσει μια σειρά ηθικών κανόνων. Όλες οι θρησκείες προάγουν τις ατομικές και κοινωνικές αρετές. Αντίθετα, ένας άθεος ευκολότερα υποκύπτει στα πάθη του. Γιατί να μην επιδιώξει ακόμα και ό,τι νοσηρά επιθυμεί αφού στο τέρμα δεν τον περιμένει ένας αδέκαστος κριτής.

Από την άλλη πάλι, οι θρησκείες (οι πλέον δημοφιλείς τουλάχιστον) δίνουν το παράθυρο της μετάνοιας. Έτσι κάποιος μπορεί να ακολουθήσει ένα δρόμο… κακό έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του πως μπορεί όταν φτάσει στο όριο που ο ίδιος θέτει να αναζητήσει συγχώρεση. Αυτή η διαδικασία είναι εν πολλοίς ασυνείδητη μιας και η μετάνοια οφείλει να είναι ειλικρινής.

Τέλος, όποιος πιστεύει, επειδή ακριβώς τίποτα δεν τελειώνει εδώ, ευκολότερα θυσιάζεται για κάποιο ιδανικό. Αντίθετα, ένας άθεος είναι λογικό να επιδιώκει την παράταση του βίου του με κάθε τρόπο.

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι άνθρωποι των οποίων η ζωή δεν επηρεάζεται από τις θρησκευτικές τους επιλογές. Πρόκειται για το σπάνιο είδος όσων έχουν την υψηλή παιδεία να ζυγίζουν τη σημασία και συνάμα την ασημαντότητα της ύπαρξής τους με το σωστό μέτρο. Δε διογκώνουν αλλά ούτε ευτελίζουν τη ζωή τους και θα πάρουν τις ίδιες αποφάσεις είτε πιστεύουν είτε δεν πιστεύουν. Μην μπερδέψετε την παιδεία με τη μόρφωση. Οι άνθρωποι αυτοί απαντώνται εξίσου στα έδρανα καταξιωμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στα απομακρυσμένα χωριά τις Πίνδου. Εκεί ψηλά μπορεί και περισσότερο.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “(Ά) Θεός;

 1. Καλημέρα ή καλησπέρα, ανάλογα με το πότε, διαβάζεται η γνώμη μου.

  Σχετικά με την τελευταία παράγραφο του άρθρου, θα πω απλά, πως δεν υπάρχει μέση οδός, ψυχικής ή νοητικής σωτηρίας: επειδή είμαι καλός άνθρωπος, δεν μισώ ούτε αντιδικώ με κανέναν, βοηθάω όσο μπορώ και όπου μπορώ και προσπαθώ γενικά να μην ενοχλώ κανέναν, αυτόματα σημαίνει πως θα πάω στον Παράδεισο ή πως είμαι χρήσιμο μέλος της κοινωνίας. Λυπάμαι, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.
  Ο όρος, καλός άνθρωπος, έχει παρουσιάσει σημάδια έντονης αλλοίωσης, θεωρώντας σωστή συμπεριφορά, ας πούμε, κάποιοι να λένε ότι είναι αξιοπρεπείς και ήρεμοι άνθρωποι, ενώ δεν σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας ή αδιαφορούν για το νεογέννητο γατάκι στο απέναντι, άδειο οικόπεδο, που κλαίει εδώ και δύο ημέρες και κανένας δεν βγαίνει να του δώσει λίγο γάλα ή απλά να προσφέρει λίγη ανθρώπινη παρέα. Κάποιος θα πει: εσύ, γιατί δεν βγαίνεις; Γιατί είμαι άνεργος και δεν μου περισσεύουν, μετά τις πρώτες δέκα ημέρες κάθε μήνα -εισπράττοντας ένα πενιχρό νοίκι- ούτε για φαγητό.
  Εκείνοι που πιστεύουν αληθινά στον Θεό, λίγο ή πολύ, ζούν μέσα στην απογοήτευση, επειδή τους έχει αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα να χαίρονται με οτιδήποτε, αφού ας πούμε, τους απαγορεύεται να κάνουν καλοκαιρινά μπάνια, επειδή υφίσταται ο πειρασμός της σάρκας στις παραλίες. Αρκετές φορές, έχω σκεφτεί: ή θα φοβάμαι τον Θεό ή θα αγαπάω τον Θεό. Μέση οδός, δεν υπάρχει κατ’ εμέ. Δεν μπορώ να αγαπάω κάτι που φοβάμαι ούτε μου είναι δυνατό ας πούμε, να συγχωρήσω έναν ανθρώπινο πατέρα που δια βίου επέβαλλε την γνώμη του με αυταρχικό ύφος, εγκαταλείποντας από τον χαρακτήρα του, κάθε ίχνος αγάπης, κατανόησης και αυτοσεβασμού. Αν ο ανθρώπινος πατέρας, είναι η..προσωποποίηση του Θεού/πατέρα, τότε θα έπρεπε να διαθέτει, σημαντικό μερίδιο από τις αρετές του όρου: ωριμότητα.
  Ο άνθρωπος έχει πλαστεί για να είναι ικανός, είτε για να θυμώνει, είτε για να προσπαθεί να είναι ήρεμος τουλάχιστον με όσα τον αφορούν προσωπικά και μόνο. Ήρεμος, σε μια πόλη, όπου σε ..κάθε οικοδομικό τετράγωνο, βρίσκεται και από ..ένας, που έχει αγοράσει ή μετέτρεψε το όχημα του σε κατηγορία υψηλού κυβισμού και αδιαφορεί για όλους τους άλλους, μαρσάροντας ή γυρίζοντας την νύχτα με τη μουσική στη διαπασών, λίγο δύσκολο. Όμως το ον, άνθρωπος, οι άντρες και δυστυχώς και οι γυναίκες πλέον, θεωρούν την απάθεια ως αρετή, ζώντας την ζωή τους, όπως λέμε ως λαός, κι ας κόψει ο άλλος τον λαιμό του, αν δεν τους αρέσει. Επειδή, αν προσπαθήσουν οι απαθείς που σαθρά, πιστεύουν, πως είναι αξιοπρεπείς και ώριμοι, να καταπιέσουν έστω και ελάχιστα τον εαυτό τους, σεβόμενοι ας πούμε, τους γείτονες, αυτόματα θα αποκτήσουν, ψυχολογικά προβλήματα, με ή χωρίς θαυμαστικό, στο τέλος της πρότασης.
  Για να μπορεί κάποιος να πάρει την ζωή στα χέρια του, αντιλαμβανόμενος την ασημαντότητα της ύπαρξης του και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το προσωπικό μέλλον, χρειάζεται να έχει μεταδοθεί ως αληθινή αρετή, από την οικογένεια, από αρκετά νωρίς. Ώστε ο νέος ενήλικος, να έχει στα αλήθεια ωριμάσει πνευματικά και όχι να φτάσει στα σαράντα για να θεωρείται από τους υπόλοιπους, ως χαρακτήρας που εννόησε τι σημαίνει ζωή, επειδή σώνει και καλά, απέκτησε ετούτο το πνευματικό προσόν, μέσα από πόνο και άλλες εμπειρίες. Εν τέλει, περί ωριμότητας, είτε το έχει κάποιος, είτε όχι. Μεταφέρεται στο dna. Αν μεταφερθεί …σώθηκες, αν όχι, τότε ο καθένας και η καθεμία, που θεωρούν την απάθεια ως αρετή -δηλαδή να θεωρούν προσωπικά πως είναι κάτι- τότε θα διαιωνίζεται η μάχη, ανάμεσα στο πραγματικό καλό και στο πλαστικοποιημένο καλό. Ανάμεσα την κοινή, ανθρώπινη λογική και στον ξύλινο λόγο των ψυχολόγων. Ανάμεσα στα τέκνα και τους γονείς, που κανένας τους δεν είναι ικανοί, να συγκινηθούν με οτιδήποτε και άρα να αγαπήσουν το ίδιο τους το αίμα.

  Καλή συνέχεια. Ευχαριστώ.
  Με σεβασμό, Γεράσιμος Μηνάς. Αθήνα.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s