Τα βιβλία αυτοβοήθειας δε βοηθούν (;)

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή: όσα αναφέρονται στα βιβλία αυτοβοήθειας είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ορθά. Πράγματι, αν μπορούσατε να τα εφαρμόσετε θα είχατε βοηθηθεί. Αλλά δε μπορείτε και γι’ αυτό  χρειάζεστε ή αισθάνεστε πως χρειάζεστε τέτοιου είδους βιβλία. Επιπλέον, οι άνθρωποι που έγραψαν αυτά τα βιβλία επωφελήθηκαν από τον τρόπο ζωής που περιγράφουν γιατί έχουν στήσει το μυαλό τους έτσι ώστε να βλέπουν τη θετική πλευρά της ζωής.  Για να το πούμε απλά, γράφτηκαν από ανθρώπους που οι ίδιοι δεν τα χρειάζονται.

Δύσκολα κάποιος διαφωνεί με τις οδηγίες αυτών των βιβλίων. Και εσείς οι ίδιοι ξέρετε πως είναι σωστές. Και εσείς οι ίδιοι ίσως έχετε κατά καιρούς παρόμοιες σκέψεις. Αλλά δεν είστε όσο ευτυχισμένοι ή ικανοποιημένοι θέλετε να είστε ακριβώς γιατί αυτές οι σκέψεις δε μετουσιώνονται σε πράξεις, δε συμβαδίζουν με τη στάση σας απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή σας. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα αν ποτέ δε σκεφτήκατε με τον τρόπο που προτρέπουν αυτά τα εγχειρίδια. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιο δύσκολο να μεταβάλλετε τον τρόπο ζωής και τις αξίες σας προς το καλύτερο.

2018-06-19 15.37.24

Δείτε αυτά τα βιβλία ως ένα εγχειρίδιο εκμάθησης ποδηλάτου. Όσες φορές και να το διαβάσετε δε θα μάθετε ποδήλατο. Μάλιστα, αυτός που το έγραψε – και που ξέρει ποδήλατο –  συνήθως το κάνει να φαίνεται πιο απλό από όσο είναι. Αλλά για να μάθετε ποδήλατο δεν αρκεί να γνωρίζετε τον τρόπο. Πρέπει να το πάρετε απόφαση και να προσπαθήσετε. Ομοίως και για την αλλαγή του τρόπου ζωής. Η απόφαση να αλλάξετε και η προσπάθεια για να το πετύχετε είναι για τον καθένα συγκεκριμένη. Και συνήθως πιο επίπονη από την εκμάθηση ποδηλασίας.  Γιατί συμβαίνει σε μεγάλη ηλικία και επιπρόσθετα απαιτεί να ξεχάσετε τον τρόπο που ήδη έχετε αναπτύξει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s