Αληθινά ψέματα

Η ιστορία δε γράφεται μόνο από τους νικητές γράφεται και από τους χαμένους. Ο νικητής, απλά, έχει τη δυνατότητα να διαδώσει ευρύτερα τη δική του εκδοχή. Όμως κάθε πλευρά έχει διαμορφώσει τη δική της ιστορική «αλήθεια». Στη χειρότερη περίπτωση κάθε τέτοια αλήθεια  παραποιεί τα γεγονότα προκειμένου να ταιριάξουν με την κατά περίπτωση εθνική αφήγηση. Συνηθέστερα όμως είναι μία αποσπασματική επιλογή πραγματικών γεγονότων που δένουν μεταξύ τους.

Ο Κώστας γρονθοκοπεί τον Νίκο. Αυτό το γεγονός από μόνο του δε μας προσφέρει καμία πληροφορία αν δεν ξέρουμε τι οδήγησε τον Νίκο σε αυτή την ενέργεια ή ποια ήταν η αντίδραση του Κώστα στη συνέχεια.  Και άλλη θα είναι η εικόνα που θα διαμορφώσουμε αν ξέρουμε μόνο τι προηγήθηκε του ξυλοδαρμού,  όπως και άλλη θα είναι αν ξέρουμε μόνο τι ακολούθησε το γρονθοκόπημα. Μπορεί να είναι υπέρ-απλούστευση αλλά κάπως έτσι διαμορφώνονται οι εθνικές ιστορίες: μία σύνθεση των καλών στιγμών. Κανένα έθνος ποτέ μέχρι σήμερα δεν υιοθέτησε μία συνολική αντικειμενική περιγραφή των γεγονότων.

2018-05-18 11.00.17

Μπορεί αυτό να φαντάζει λάθος αλλά είναι και φυσιολογικό. Είναι, σε επίπεδο εθνών, αυτό που κάνουμε ως άτομα όλοι ανεξαρτήτως κάθε μέρα. Η ανάγνωση της καθημερινότητας είναι διαφορετική για τον καθένα από εμάς. Για αυτό υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις. Η πραγματικότητα είναι δεδομένη αλλά εστιάζουμε σε διαφορετικά στοιχεία όσων συμβαίνουν γύρω μας και τα ερμηνεύουμε με τρόπο διαφορετικό, που καθορίζεται από τις εμπειρίες μας, τις αρχές μας αλλά και τις επιθυμίες μας. Το ίδιο κάνουν και τα έθνη.

Πάντως η μισή αλήθεια δεν είναι αλήθεια. Είναι πιο κοντά στο ψέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s