Έχουμε Δημοκρατία

Από τη στιγμή που ψηφίζουμε για να εκλέξουμε κυβέρνηση έχουμε δημοκρατία. Εκτός αν πιστεύετε ότι υπάρχει νοθεία του αποτελέσματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να δεχτείτε ότι έχουμε δημοκρατία. Όχι, δεν έχει σημασία αν κάποια μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να κατευθύνουν τη γνώμη μας. Πάντα θα υπάρχουν συμφέροντα που υποστηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές. Υπάρχει όμως πολυφωνία. Και καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει την πηγή της ενημέρωσής του. Κανείς δεν είναι σήμερα απομονωμένος σε ένα χωριό όπου φτάνει μια μόνο εφημερίδα και είναι επομένως εκτεθειμένος σε μονομερή πληροφόρηση.

Μάλιστα, συχνά υπέρ-εκπροσωπούνται θέσεις μειονοτήτων κατά τρόπο μη αναλογικό και αρκετές φορές τέτοιες θέσεις μπορεί να γίνουν «viral». Τέλος καθένας μπορεί να διατυπώσει μια θέση δημόσια, όπως εγώ σε αυτό το ιστολόγιο. Η πληροφορία δεν ελέγχεται, ούτε και η επιλογή των πηγών πληροφόρησης.

2018-05-03 19.29.05

Εξάλλου, αν και δεχόμαστε πλήθος επιρροών η τελική επιλογή ψήφου καθορίζεται με βάσει την προσωπική βούληση. Ναι, μπορεί αυτή η βούληση να είναι εξαρτημένη. Αλλά υπάρχει ζωή χωρίς εξαρτήσεις; Χρώμα για αυτοκίνητο διαλέγουν κάποιοι και φροντίζουν να πάρουν κάποιο που αν και δεν είναι το αγαπημένο τους το επιλέγουν γιατί δε λερώνει. Εξαρτήσεις υπάρχουν και ο καθένας τις ζυγίζει σύμφωνα με το προσωπικό του σύστημα αξιών και προτεραιοτήτων πριν κάνει την επιλογή του. Αν οι αξίες και προτεραιότητες των πολλών δεν είναι σύμφωνες με τις δικές μας, δεν είναι ηθικά υψηλότερες ή αρκετά αγωνιστικές είναι αδιάφορο. Δημοκρατία έχουμε και η γνώμη των πολλών δεν είναι απαραίτητα τολμηρή ή ανώτερης ηθικής ή εν τέλει σωστή.

Είναι όμως η πλειοψηφία. Και όσοι δε συμφωνούν πρώτα να σκεφτούν ότι είναι απλώς λιγότεροι. Αν δε συμφωνούν και δεν ψήφισαν να αρχίσουν να ψηφίζουν. Στις τελευταίες εκλογές είχαμε πάνω από δεκαπέντε κόμματα.  Δε μπορεί, κάποιο θα είναι κοντά στις απόψεις τους. Αν πάλι δεν τους εκφράζει κανένα τότε ας ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Δεν απαγορεύεται ούτε σε αυτούς αλλά ούτε και σε εκείνους που προς το παρόν πλειοψηφούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s